Isnin, 23 Julai 2012

Asam Pedas Melaka...

                                       



Atas permintaan sesorang...
nak resepi asam pedas...
nie kira 1st time syusye post resipi nie..
hehehe...
padahal bukan pandai sangat masak pow...
tapi nie lah cara nya mak syusye 
ajar...
so ikut je la ok...

1. tumis bawang merah+putih sampai naik bau..
2. masukakn cili (pastikan cili di goreng sehingga garing kalo tak sure padas smpai ber asap telinga)
3.sekiranya sudah garing masuk kn sedikit serbuk kunyit dan kari. ikut selera masing2...
4.masuk kn air asam jawa kedalam cili tdi..(pasti jangat terlalu cair ok sbb asam pedas melaka pekat)
5.setelah mendidih masukan ikan (ikan parang,ikan selau,ikan siakap,ikan pape je la ikut selera masing)
6.setelah mendidih masuk kn  garam secukup rasa..(kalau nak masuk temoto,bender dan terung pow boleh)
7.siap untuk di hidang dan di makan..selamat menyamu selera yea...

hahaha lawak plak tulis resipi kat blog sura nie..huhuhuh... syusye kalo masak sure
 kak nana makan paling banyak..bertambah2...huhuhuhuh...
lame da x masak tok dowg... nanti la yea kak nana...






2 ulasan:

Eliss Mie berkata...

kalau yg tumis macam ni hubby aku suka la. style aku x der tumis-tumis :p

syusye berkata...

0oo yea ker? kalo x tumis jd asam rebus kak..heheheh